Ülkemizde ve dünyada kullanılan çeşitli Seboreik dermatit tedavileri vardır. Hekimden hekime bu tedavi seçenekleri farklılık göstermesine rağmen çoğunlukla hastanın klinik bulguları ve belirtilerinin şiddetine göre verilen tedavilerle yüksek oranda düzelme sağlanır.
** Ayırıcı tanı yapıldıktan sonra tedavi verilir.
Erişkinlerde kepek veya seboreik dermatit tedavisi :
Öncelikle ketokanazol, selenyum, çinko içeren şampuan ve kremler medikal şampuanlar kullanır. Şiddetli vakalarda kortizonlu katran, zink piritione, selenyum sülfit, salisilik asit içeren şampuanlar ve kremler tedaviye eklenebilir.
** Yetişkinlerde kepek ve seboreik dermatit için aşağıdakilerden birisi kullanılabilir
Ketokonazol: KETORAL® ŞAMPUAN ve KREM Şampuan: Haftada 2 kez 2-4 hafta kullanılır. Proflakside haftada 1 kez kullanılır. Saçlar ve hasta bölge şampuanla köpürtülür 3-5 dk beklenir iyice durulanır . Krem: günde bir kez kullanılır.
Selenyum süfit: SELSUN® SÜSPANSİYON
Doz: Günde 1 kez,1 hafta kullanılır. Şaçlar yıkandıktan sonra şampuan ile saç ve hasta bölge köpürtülür, 3-5 dk bekledikten sonra iyice durulanır. Aynı işlem bir kez daha tekrarlanır.
Zn piritiyon: SEBOREKS® ŞAMPUAN
Doz: haftada 2-3 kez, 1-2 hafta kullanılır. Şaçlar yıkandıktan sonra şampuan ile saç ve hasta bölge köpürtülür, 3-5 dk bekledikten sonra iyice durulanır. Aynı işlem iki kez daha tekrarlanır.
Bebeklerde Seboreik dermatit tedavisi.
Seboreik dermatit (deri iltihabı) kaşıntılı bir hastalık değildir ve bebeği rahatsız etmez. Seboreik dermatit küçük bebeklerin çoğunda yaklaşık iki ay içinde geçer
** Dermatiti tahriş edebileceğinden sabun kullanmaktan kaçınılmalıdır.
** Sabun yerine parfümsüz banyo yağları kullanılmalıdır.
** AQUEOUS® ya da SORBOLENE® KREM gibi sade nemlendirici ürünler kullanılabilir.
** Kabukları çıkarmak için baş derisine haftada birkeç defa ZEYTİN YAĞI İle masaj yapılabilir
Seboreik dermatit geç tedavi edilirse Seboreik dermatit olan kişi hastalık esnasında ciddi sağlık problemleri ile karşılaşabilir. Seboreik dermatit olan kişi bu hastalığı hafif şekilde ve kısa sürede geçireceği hastalığı çok daha ağır ve uzun süre geçirebilir. Buda hem hayat konforunu bozabilir hem de iş gücü kaybına neden olabilir.
Konuyla İlgili Daha GENİŞ BİLGİ VE ANA KONU için buraya tıklayınız.
Yorum Gönder